Minilo je natanko pet let, odkar sem v roko prijel svoj prvi DSLR fotoaparat, dobri stari nikon D3100, in začel svojo pot kot amaterski fotograf.

DSC_0001-pomanjšana

To je moja prva fotografija narejena z njim. Na njej je moja ljubezen in tudi razlog, zakaj sem se lotil fotografiranja, Mateja ( www.matejanjivar.com ). :) Sama fotografira že  kakšnih 12 let.

S fotografiranjem sem poskušal že  prej, a kar hitro obupal. Tokrat pa sem se stvari lotil na “pravi” način. Z učenjem, učenjem in še enkrat učenjem. Našel sem zvrst, ki mi je bila všeč, to je pokrajinska fotografija, in se začel preko interneta učiti od mojstrov pokrajinske fotografije: Davida Notona, Karla Taylorja, Scotta Kelbyja in še kakšen bi se našel. Pregledoval sem članke, video vodiče, DVD-je, kar koli sem lahko našel o tej zvrsti fotografije

S časoma so se začeli pojavljati prvi rezultati, ki so me navdajali z velikim zadovoljstvom in mi dali motivacijo za nadaljevanje.

Na enem od mojih prvih jutranjih fotografiranj mi je uspelo posneti tole fotografijo mojega domačega kraja Ruš

Ruše-ponoči-2-podpis

V prvih mesecih spoznavanja s fotografijo sem obiskoval lokacije, ki sem jih našel v bližini svojega domačega kraja.

Jutro-2 Barvna-ekspozija-3-1

 

“Odkritje” Perniškega jezera jeseni 2012 je prineslo ogromno priložnosti za učenje in napredovanje. S tole fotografijo sem dobil tudi prvo mednarodno priznanje, naslovnico angleške različice revije N-photo.

Perniško-jezero-9

Tisto jesen sem začel spoznavati tudi lepote Mariborskega Pohorja z okolico…

V-objemu-jeseni-6   V-objemu-jeseni-7

….in se navdušil nad fotografiranjem z daljšim časom zaklopa (Potok Lobnica, Smolnik)

Jesenski-potok-1-podpisana

 

Pozimi leta 2012  sem “odkril” še eno prekrasno lokacijo za jutranje fotografiranje, Šmartno na Pohorju.

Jutro-na-Pohorju-9-podpis  Jutro-na-Pohorju-7-podpis

 

Na pomlad 2013 mi je uspelo narediti enega mojih najbolj prepoznavnih posnetkov in upam si trditi, da tudi enega najbolj znanih posnetkov Perniškega jezera :)

Perniško

Pojavili pa so se tudi prvi znaki navdušenja, oz. kot bi danes rekla Mateja moja “obsedenost” z jutranjimi meglicami. :) Res imam veliko srečo, da živim v okolju, kjer se te zelo rade pojavljajo.

Pri-Jarenini-5

 

Poletje 2013 je prineslo prvo resnejše fotografiranje izven domačega okolja. Dopust na slovenski obali.

Pomol-2   Duh-na-pomolu-

Svetilnik

Uresničila se mi je tudi skrita želja po fotografiranju pokrajinske “klasike” bal na polju. :) (okolica Pragerskega)

Bale-3

 

Jesen 2013 mi bo ostala v spominu zaradi prve uspešne predvizualizacije fotografije in po začetku lovljenja jutranjih meglic.

Plački stolp sem prvič obiskal aprila tega leta, čisto izletniško, a pri razgledu iz njega se mi je v glavi narisala fotografija jeseni z ujetimi meglicami v dolinah.

Plački-vrh-podpis

Plački-vrh-12   Plački-vrh-15

 

Zima 2013 mi bo ostala v spominu zaradi tega posnetka jutra iz okolice Šmartnega na Pohorju

Pohorje-24-1

Ta fotografija je še vedno moja najljubša… :)

 

Leta 2014 sem zbral pogum in začel fotografije pošiljati na mednarodne natečaje ter dobil tudi prvo mednarodno nagrado za  fotografijo labodov s Perniškega jezera.

Perniško1.1

 

Leta 2015 sem prvič odpotoval v tujino na dve izredno lepi in znani lokaciji.
Južna Moravska na Češkem, kjer sem bil spomladi in pozno poleti z Matejo. V jeseni sva obiskala še Toskano v Italiji.

Moravska-23.1  Toskana-49

 

Pa sem prišel do letošnjega leta 2016. :)

To je bilo moje najbolj uspešno leto odkar fotografiram, saj sem poleg manjših priznanj dobil tudi prve tri zlate medalje za svoje fotografije na mednarodnih natečajih.

Moravska-55.1  Lenart-10

PSA zlate medalja v Srbiji                                                                         FIAP zlata medalja, Velika Britanija

Moravska-Mlin-Kunkovice

RPS zlata medalja, Velika Britanija

Spomladi sva z Matejo ponovno obiskala Južno Moravsko in tam spoznala tudi nekaj znanih slovenskih fotografov.  Pred kratkim pa sva se vrnila z najinega prvega potepa po Gorenjski.

Tako, minilo je mojih prvih pet let kot amaterski fotograf, hvala vsem, ki me spremljate in si ogledujete moje fotografije.

 

 


3 komentar(jev) “Po petih letih…”

Peter · 14. avgusta, 2016 ob 13:04

Hvala

Saša S. · 13. avgusta, 2016 ob 22:10

Zelo všečne fotografije delaš. Tako zelo lepe, mehke a še vedno naravne. Ampak dela je veliko vloženega, tako znanja kot iskanje lokacij in jutranje vstajanje. Čestitke!

Bojan · 11. avgusta, 2016 ob 20:25

Dobro in hitro si se naučil, pa strogega mentorja imaš doma, kar veliko pomaga ( vsaj meni ), stalno te spremljam in uživam v tvojih mojstrovinah, le včasih se mi zdi, da si prekoračil mejo med lepoto in kičem

Komentarji so zaklenjeni.

Podobni prispevki

Izleti-dopusti

Še 10 krajev v Sloveniji, za katere verjetno niste slišali.

Zaradi velikega odziva na prvi članek 10 krajev v Sloveniji, za katere še verjetno niste slišali, sva z mojo punco Matejo Njivar (www.matejanjivar.com) pripravila nadaljevanje. Tukaj je še 10 krajev iz okolice Maribora, za katere Beri dalje...

Pokrajine

Dogodivščine labodje družine

Pomladne dogodivščine labodje družine na Perniškem jezeru   Ko so še spali :)                                                             …so kasneje pričakovali sončni vzhod…   …po pozdravu Beri dalje...

Izleti-dopusti

Foto zgodba: Perniško jezero

Perniško jezero sem prvič obiskal jeseni leta 2012, ko sem iskal nove lokacije za fotografiranje. Zanimivo pa je, da sta bili moji prvi fotografiji posneti s ceste nad jezerom.   Jezero sem kasneje obiskal še Beri dalje...