Tukaj pa še moji nasveti za vse tiste, ki jih niste uspeli prebrati v reviji Digitalna kamera

1. Če je le mogoče, obiščite lokacijo, ki bi jo želeli fotografirati, že prej, preden jo boste dejansko fotografirali. Tako boste na dan fotografiranja točno vedeli, kako se ga lotiti.

2. Pomagajte si z aplikacijami, ki vam pokažejo kje in ob kateri uri bo sončni vzhod ali zahod. Sam uporabljam: www.photoephemeris.com

 

3. Ob sončnem vzhodu ali zahodu pridite na lokacijo več kot 1 uro pred samim vzhodom ali zahodom. Zgodi se lahko, da bo najboljša svetloba že veliko prej, kot ste pričakovali.

Ta fotografija s Plačkega stolpa je bila posneta več kot uro pred sončnim vzhodom.

 

4. Uporabite prelivne filtre za uravnavanje svetlobe pri zelo kontrastni svetlobi. S tem si boste olajšali delo pri obdelavi fotografij.

Brez filtra                                                                                        S filtrom

  

 

5. Za kreativno fotografijo lahko uporabite nevtralno sive filtre, ki vam podaljšajo čas osvetlitve in vam razvlečejo oblake ali zgladijo vodo.

Čas posnetka je tukaj presegal 5 minut.

 

6. Uporabljajte tele objektive, s katerimi lahko pridete do  bližnjih posnetkov iz določene pokrajine.

Fotografija Svete trojice je bila posneta s tele objketivom pri 300mm

 

7. Igranje z globinsko ostrino – v pokrajinski fotografiji sicer velja neko splošno pravilo, da naj bi fotografija bila ostra v celoti, sam pa vam predlagam, da se igrate z globinsko ostrino, izostrite samo ospredje ali ozadje fotografije.

  

 

8. Fotografirajte v RAW načinu, saj boste kasneje pri obdelavi imeli precej lažje delo in dobili kar se da najboljšo fotografijo. Največkrat se to opazi pri nastavitvah beline, ki jo je v formatu jpg skoraj nemogoče popraviti, v raw načinu pa s tem ni težav.

JPG                                                                                                    RAW (popravljena belina v lightroomu)

  

 

9. Pri obdelavi fotografij, v katerih je tudi sonce, ne pretiravajte z zniževanjem svetlih tonov (highlights), saj bo sonce izgledalo kot luknja v fotografiji.

Preveč znižani svetli toni                                                           Pravilno znižani svetli toni

  

 

10. Obiskujte iste lokacije večkrat, saj se vam bo to zagotovo obrestovalo. Ob različnih vremenskih razmerah ali letnih časih lahko dobite presenetljivo drugačne fotografije, kot ste jih bili navajeni ali ste jih morda pričakovali.

Perniško jezero, poleti                                                                    Perniško jezero, pozimi

  

 

 

Kategorije: Vodiči

Podobni prispevki

Vodiči

Luknja namesto sonca

Zadnje čase opažam pogosto napako na fotografijah, na katerih je zajeto tudi sonce. Sonce je nasvetlejši objekt na nebu in kot tako naj bo tudi predstavljeno na fotografiji, torej je lahko malo preosvetljeno. Če v Beri dalje...

Vodiči

Kako popraviti nebo

Včasih nam na terenu ponagaja nebo. Na tej fotografiji Šmartnega na Pohorju se je na horizontu pojavil črn oblak, ki je pokvaril sceno. Tukaj je način, kako se to lahko popravi v photoshopu. 1. Z Beri dalje...

Vodiči

Moj pristop k dobri fotografiji

V tem prispevku bom podal svoj pogled, kako narediti dobro pokrajinsko fotografijo in tudi podrobneje opisal, kako pridem do željenega rezultata na eni od mojih fotografij. Verjetno bo veliko napisanega tukaj veliki večini že znana, Beri dalje...