Tukaj pa še moji nasveti za vse tiste, ki jih niste uspeli prebrati v reviji Digitalna kamera

1. Če je le mogoče, obiščite lokacijo, ki bi jo želeli fotografirati, že prej, preden jo boste dejansko fotografirali. Tako boste na dan fotografiranja točno vedeli, kako se ga lotiti.

2. Pomagajte si z aplikacijami, ki vam pokažejo kje in ob kateri uri bo sončni vzhod ali zahod. Sam uporabljam: www.photoephemeris.com

 

3. Ob sončnem vzhodu ali zahodu pridite na lokacijo več kot 1 uro pred samim vzhodom ali zahodom. Zgodi se lahko, da bo najboljša svetloba že veliko prej, kot ste pričakovali.

Ta fotografija s Plačkega stolpa je bila posneta več kot uro pred sončnim vzhodom.

 

4. Uporabite prelivne filtre za uravnavanje svetlobe pri zelo kontrastni svetlobi. S tem si boste olajšali delo pri obdelavi fotografij.

Brez filtra                                                                                        S filtrom

  

 

5. Za kreativno fotografijo lahko uporabite nevtralno sive filtre, ki vam podaljšajo čas osvetlitve in vam razvlečejo oblake ali zgladijo vodo.

Čas posnetka je tukaj presegal 5 minut.

 

6. Uporabljajte tele objektive, s katerimi lahko pridete do  bližnjih posnetkov iz določene pokrajine.

Fotografija Svete trojice je bila posneta s tele objketivom pri 300mm

 

7. Igranje z globinsko ostrino – v pokrajinski fotografiji sicer velja neko splošno pravilo, da naj bi fotografija bila ostra v celoti, sam pa vam predlagam, da se igrate z globinsko ostrino, izostrite samo ospredje ali ozadje fotografije.

  

 

8. Fotografirajte v RAW načinu, saj boste kasneje pri obdelavi imeli precej lažje delo in dobili kar se da najboljšo fotografijo. Največkrat se to opazi pri nastavitvah beline, ki jo je v formatu jpg skoraj nemogoče popraviti, v raw načinu pa s tem ni težav.

JPG                                                                                                    RAW (popravljena belina v lightroomu)

  

 

9. Pri obdelavi fotografij, v katerih je tudi sonce, ne pretiravajte z zniževanjem svetlih tonov (highlights), saj bo sonce izgledalo kot luknja v fotografiji.

Preveč znižani svetli toni                                                           Pravilno znižani svetli toni

  

 

10. Obiskujte iste lokacije večkrat, saj se vam bo to zagotovo obrestovalo. Ob različnih vremenskih razmerah ali letnih časih lahko dobite presenetljivo drugačne fotografije, kot ste jih bili navajeni ali ste jih morda pričakovali.

Perniško jezero, poleti                                                                    Perniško jezero, pozimi

  

 

 

Kategorije: Vodiči

Podobni prispevki

Vodiči

Pogled v daljavo, kako izboljšati pokrajinske fotografije

Včasih me kakšen začetnik ali tudi malo naprednejši fotograf kontaktira in vpraša, kako bi lahko izboljšal svoje pokrajinske fotografije. Na svojem začetku sem večinoma fotografiral z zelo širokim kotom, kar je za začetnika v pokrajinski Beri dalje...

Izleti-dopusti

Novi pogledi

Ko katerega od motivov fotografiraš tolikokrat, kot sem jaz Sveto Trojico v Slovenskih goricah, vedno znova iščeš načine in lokacije, s katere jih še nisi uspel ujeti. Do te kompozicije in stojnega mesta sem prišel Beri dalje...

Vodiči

Zakaj fotografirati v raw načinu – moj pogled

Zame najpomembnejši razlog, poleg ostalih prednosti, je v nastavitvi beline oz white balance, saj se ta da naknadno prilagoditi pri kasnejši obdelavi fotografije. Zadnje čase opažam na facebooku in ostalih portalih ogromno fotografij pokrajinskih fotografov, Beri dalje...